
Het ziet er misschien een beetje eigenaardig uit. De prefab meterkast. Om de zoveel meter een meterkast die fier overeind staat op de kale betonvloer van een toekomstige nieuwbouwwoning.Meterkasten worden sinds kort, vóórdat de bouw van een huis start, al geplaatst. Zo kan de definitieve aansluiting direct worden gemaakt. Siers verzorgde op deze nieuwe manier de aansluitingen voor veertien woningen voor Nijhuis Bouw in Enschede. Het eerste project van velen die zullen volgen.
Bouwaansluiting
Voorheen was er voor elke nieuwbouwwoning een bouwaansluiting nodig, een tijdelijke aansluiting voor elektra, gas en water die bij de afronding van de bouw werd vervangen door de definitieve aansluiting. Door nu eerst de meterkast, na het storten van de begane grondvloer, te plaatsen en vervolgens de woning er rond omheen te bouwen, ontstaat er zowel voordeel voor de bouwer van de woningen als voor ons en de opdrachtgevers binnen GROND’G (Enexis, KPN, Waterbedrijf Groningen, Vitens, WMD Water, Cogas, VodafoneZiggo en Rendo).
Rustige bouwplaats
“Wij kunnen op deze manier sneller werken en zijn voorspelbaarder in de planning”, vertelt Nico Horstman, teammanager aansluitingen bij Siers Leiding- en Montageprojekten. “Het is namelijk een stuk rustiger op de bouwplaats: er zijn geen bouwmaterialen, steigers, schilders, tegelzetters. Er loopt ons niemand in de weg. En wij lopen niemand in de weg. Ook voor de bouwer van de woningen levert het tijdswinst op. Het opleveren kan nu eerder, omdat wij aan het eind van de bouw niet meer hoeven te worden ingepland. Voorheen was het inplannen van de aansluiting best lastig voor de bouwer. De woning moest onder andere wind- en waterdicht zijn en dan moesten wij nog aan het werk, tussen alle andere partijen die hun werk op dat moment ook nog moesten doen. We zijn maar een klein onderdeel van de bouw, maar uiteindelijk wel een essentieel onderdeel”.
Afstemming met woningbouwer
Wel vergt het een goede afstemming met de bouwer. “Projecten moeten minimaal 27 weken van te voren worden aangemeld in ons operationeel overleg. Vervolgens stemt Siers de planning af met de bouwer. Voorwaarde is uiteraard dat de hoofdleiding er ligt”. Siers omarmt deze nieuwe werkwijze die inmiddels de standaard werkwijze is in het GROND’G-gebied (Groningen, Overijssel, Drenthe). Ook netbeheerders in andere contractgebieden zijn bezig met dit concept. Hiermee wordt de werkwijze in de toekomst de landelijke norm.
Nico Horstman erkent wel één nadeel en dat is dat onze monteur in weer en wind zijn werk moet doen. ”Daar zullen we (veiligheids)voorzieningen voor moeten treffen. Net zoals we ervoor moeten zorgen dat onze monteur zijn werk praktisch kan blijven uitvoeren. Hij kan namelijk niet zoals hij gewend was, alle materialen alvast in de woning klaar leggen.”
Heb je vragen, wil je meer weten over onze diensten of wil je een specialist spreken? Neem dan gerust contact met ons op. Wij staan voor je klaar en we helpen je graag.