
Minder overlast bewoners bij aanleg nieuwe waterleiding:
Op een snelle manier de waterleiding saneren waarbij bewoners nauwelijks overlast ervaren. Dat kan met behulp van de Lock Joint, een afsluitbare koppeling die tegelijkertijd een mof is. In opdracht van Vitens voeren we de sanering van de hoofdwaterleiding aan de Rembrandtlaan in Zwolle uit met behulp van deze Lock Joint. Het is een pilot. Vitens draait met verschillende aannemers een proef.
Aan de Rembrandtlaan vervangen we de (bijna) honderd jaar oude gietijzeren leiding (200 mm) voor een PVC-leiding (110 mm). Totaal: ongeveer 550 meter. Het tracé ligt aan de rand van de stad aan een drukke route met oude woningen, busverkeer, fietsers en parkeerhavens. De gemeente Zwolle schrijft voor dat er alleen tijdens bloktijden, tussen 9.00 en 16.00 uur, gewerkt mag worden.
Weinig overlast
Uitvoerder Bjorn Kienhuis is blij met de Lock Joint: “de overlast voor bewoners is veel minder, omdat er elke keer maar een klein aantal huishoudens van het water af hoeft. Bovendien is dat maar één keer en heel kort: maximaal vier uur. We rooien de oude leiding en leggen de nieuwe leiding in één arbeidsgang. Op de dag van doorverbinden is de sleuf aan het eind van de dag weer dicht. Daarna komen, vaak de zelfde middag al, de stratenmakers. Wij zien het als een groot voordeel, vooral in dit soort bewerkelijke straten.”
Hoe werkt de Lock Joint?
De Lock Joint is een afsluitbare koppeling die twee functies heeft: afsluiter en mof. Op de dag van doorverbinden wordt er een roestvrijstalen schuif in de reeds geplaatste Lock Joint gedrukt waarmee de leiding afgesloten wordt. In de oude leiding wordt een eindpunt gemaakt, waarna de oude leiding eruit gehaald kan worden. De nieuwe leiding wordt vervolgens gelegd en aangesloten op de Lock Joint. Op het eind van de nieuw gelegde leiding komt een nieuwe Lock Joint waarop een spuisysteem is aangesloten. Dit spuisysteem is voorzien van een koppeling voor de spuizak en een koppeling om de monsterpaal op aan te sluiten. Vervolgens wordt de roestvrijstalen schuif uit de Lock Joint getrokken waardoor de nieuw gelegde leiding gespuid en op druk gebracht kan worden. Daarna worden ook de huisaansluitingen overgezet.
Dat is volgens Bjorn wel een aandachtspunt: “de woning moet meteen op de nieuwe leiding worden overgezet. Eerst beproeven gaat dus niet. De uitslag van de bemonstering moet uitwijzen of bewoners een kookadvies moeten krijgen of niet. Bij dit systeem is het heel belangrijk om schoon te werken. Dat is bij het werken met water altijd, maar bij dit systeem is het extra van belang.
De volgende dag wordt het volgende werkvak voorbereid en begint het proces weer van voor af aan. “We hebben de Lock Joint een aantal jaren geleden al eens gebruikt bij projecten”, vertelt Bjorn Kienhuis: “inmiddels is de koppeling verder doorontwikkeld en verbeterd.
Heb je vragen, wil je meer weten over onze diensten of wil je een specialist spreken? Neem dan gerust contact met ons op. Wij staan voor je klaar en we helpen je graag.